28 Ekim 2014 Salı

Katmer Poğaça


                                                                        Katmer Poğaça


Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
  • 1 yemek kaşığı kurumaya ya da 20 gr yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Aldığı kadar un
Arasına; 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
100 gr beyaz peynir (ben maydanoz da ekledim)

Yapılışı:

 Mayayı ılık bir su da eritin. Yarım çay bardağı su yeterli olacaktır. Daha sonra süt, yumurta akı,tuz, şeker, sıvı yağ ve un ile hamurunuzu yoğurun. Hamuru 8 eş paçaya bölerek her birini tabak büyüklüğünde açın ve aralarına tereyağ sürerek üst üste dizin. Yağ hamurunuzun birbirine yapışmamasını sağlayacak ve böylece katmerli görünümü elde edeceksiniz. Üst üste koymuş olduğunuz hamuru fazla ezmeden 60-70cm e kadar büyütün. Ve pizza dilimi gibi dilimleyerek (12 dilim) sigara böreği sarar gibi geniş kısmına iç malzemenizi koyun ve sarın. Yarım saat mayalanmasını bekledikten sonra yağlanmış tepsiye dizerek üzerine yumurta sarısını sürün.  180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Afiyet olsun:)

Muzlu Rulo Pasta

                                                                  Muzlu Rulo Pasta

Sıklıkla yaptığım ve çok sevilen bir tarif..

Malzemeler:

4 yemek kaşığı toz şeker
4 yumurta (sarılar ve beyazlar ayrı kaplarda)
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Krema malzemeleri:
1 litre süt
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket krem şanti
2 muzHindistan cevizi

Keki için:

2 yemek kaşığı toz şeker ile 4 yumurtanın sarısını mikserle çırpıyoruz. Ayrı bir kapta 4 yumurtanın beyazını ve 2 yemek kaşığı şekeri köpükler oluşana kadar çırpıyoruz.Yumurta beyazlarını şekerli yumurta sarılarına yavaş yavaş ilave ediyoruz ve unu, kabatma tozunu ve vanilyayı da azar azar ekleyerek yavaşça çırpıyoruz.
Karışımı yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yayıyoruz. Karışımı tepsiye bir spatula yardımı ile yaydırıyoruz. Önceden ısıtılmış 170C fırında kekin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. (Kek çok kısa sürede pişeceği için dikkatli olmak gerekiyor. Üstü fazla kızarmamalı) Kek pişince fırından çıkarıp hala sıcakken yağlı kağıt yardımıyla gevşek bir rulo yapıyoruz ve sardığımız yağlı kağıdın üzerine ıslak bir mutfak bezi yayarak keki dinlendiriyoruz.

 Kreması için:

2 yemek kaşığı unu, 2 yemek kaşığı nişastayı ve 4 yemek kaşığı toz şekeri, 1 yumurtayı  ve sütü mikserle çırpıyoruz. Devamlı karıştırarak kaynayana kadar pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra vanilyayı ilave ediyoruz.Oda sıcaklığında ara sıra karıştırarak hafif ılınmasını sağlayıyoruz. Ilınınca 1 paket krem şantiyi toz haliyle kremaya karıştırıyoruz ve mikserle iyice çırpıyoruz.
Ilınınca ruloyu açıyoruz ve üzerine bolca kremadan sürüyoruz. Kekin ortasına 2 muzu uzunlamasına koyuyoruz ve keki iki defada rulo haline getiriyoruz. Artan kremayı üzerine yayıyoruz ve hindistan cevizi veya istediğimiz malzemeyle süslüyoruz. Buzdolabında dinlenen pastayı afiyetle yiyoruz:)

 
Not: Dilerseniz muzlu-çilekli de yapabilirsiniz :)

Milföy Çubukları

                                                                   Milföy Çubukları

1 büyük fırın tepsisi için:

6 adet milföy
150 gr kaşar peyniri ya da parmesan
Susam
1 yumurta

Öncelikle milföylerimizi bir 5 dk dışarda bekletiyoruz. Biraz yumuşayan milföyleri merdane yardımıyla ayrı ayrı 1 katı büyüklükte açıyoruz. Bir karemizi alıp üzerine yumurta beyazı sürüyoruz. Rendelenmiş kaşarı serpiyoruz ve diğer milföy karesiyle üzerini kapatıyoruz. Daha sonra 1 parmak genişliğinde kesiyoruz ve iki ucundan ters yöne kıvırıyoruz. Tepsiye dizdiğimiz milföylerin üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz.180 derece fırında altın sarısı renk alana kadar pişiriyoruz. Sıcak servis ve domates ya da labne-yogurt sosuyla harika oluyor.

Afiyet olsun:)

1 Eylül 2014 Pazartesi

Süt Dilimi

                                                                        Süt Dilimi

Yengemin yaptığı bu tarifi özellikle çocukları olanlar için siteye koymak istedim. Bence orjinalinden çok çok daha güzel:)

Malzemeler:
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Kreması için:
2 paket krema
2 paket krem şanti
2 yemek kaşığı bal
1-2 damla limon suyu

Öncelikle kekini hazırlıyoruz. Büyük fırın tepsisine yağlı kağıt serip, hazırladığımız kek harcının yarısını yayıyoruz ve 220 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Çok çabuk pişiyor dikkat edin. Diğerine de aynı işlemi uyguluyoruz. Bu arada kremasını hazırlıyoruz. Soğuk krema ile krem şantiyi, bal ve limon suyu karıştırıp çırpıyoruz ve soğuyan keklerin arasına yerleştiriyoruz. Buzdolabında dinlendirdikten sonra istediğimiz şekilde kesiyoruz.

Afiyet olsun:)


Mini cheesecake

                                                                Mini cheesecake

Malzemeler:

2 yumurta
400 gr labne
1 paket süt kreması
Yarım bardak şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası (yoksa 2,5 yemek kaşığı buğday nişastası)
1 paket burçak bisküvi
50 gr tereyağı

Üzeri için:
Orman meyveli sos
Vişne

Yapılışı:
Öncelikle burçak bisküvi rondoda ince bir şekilde çekilir. İçine eritilmiş terayağı eklenir ve karıştırılır. Bu karışıım minik silikon kalıplara pay edilir. Bir bardak yardımıyla üstüne bastırılır ve sıkılaştırılır.







Bu arada labne ve şekeri tahta bir kaşıkla 3-4 dk kadar çırpın. (mikser kullanmayın, labne sulanır) daha sonra süt kremasını ekleyin.Nişastasını da ekledikten sonra yumurtaları teker teker ilave edin. Bu karışım üstünde 1 cm boşluk kalacak şekilde pay edilir. Bir tepsinin içine su konulur ve kalıplar bu tepsiye yerleştirilir, 170 derece fanı açık fırında 20-25 dk kadar pişirilir. 20 dakikanın sonunda kotrol etmekte fayda var ki çok kızarmasın.
Fırından çıktıktan sonra 1-2 saat oda sıcaklığında, 3-4 saat de buzdolabında dinlendirilir.

Sıra geldi işin en zevkli kısmına yanı süslemeye:) sililon kalıptan itina ile çıkarılan cheesecake'lerin üzerine sosu yapmak için ben Dr Oetker'in orman meyveli sosunu tarifine göre hazırladım içine 1 kaşık nişasta, 2 kaşık şeker ve en son olarak da dondurulmuş vişnelerini ekledim. Vişneler azıcık yumuşayana kadar 1-2 dk kaynattım. Sos ılınınca üzerlerine pay ettim..

Afiyet olsun ve mutlaka deneyin:)


Edit:

Mini cheesecake'leri bir de portakallı deneyin derim:)

Sosu için:

Yarım limon suyu
1 portakal suyu
1 mandalina suyu
1 yemek kaşığı nişasta
Damak tadınıza göre şeker (Ben 4-5 yemek kaşığı kullandım)

Tüm malzeme kaynaya kadar karıştırılır. Ilınınca cheesecake'lerin üzerine 1 yemek kaşığı kadar dökülür ve zevkinize göre süslenir:)




11 Ağustos 2014 Pazartesi

Pamuk Prenses Pastası



                                                                   Pamuk Prenses Pastası


Enfes tadını bir kenara bırakırsak, görselliği ile bile göz doyuran pamuk prenses pastası...Tarif sevgili Şükran Kaymağa ait. (/www.sukrankaymak.com) Kışın portakallı, çikolatalı yapılabileceği gibi, yazın da farklı meyvelerle hafif bir yaz pastası..sanırım ben çok konuşabiliyorum ama yazarken sıkılıyorum:) hemen tarife geçiyorum.

20 Temmuz 2014 Pazar

Ev yapımı pide



Ev yapımı pide

Gerçekten çok güzel bir pide tarifim var. Tabi menşei bana ait değil:) tariflerini severek denediğim chefleziz.blogspot.com.tr'den aldım. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Gelelim tarife... 

Malzemeler:

Hamur için gereken malzeme:

1.5 su bardağı süt
Yarım paket instant kuru maya (10mg.paket)
1 kahve fincanı sıvıyağ
2 çorba kaşığı yoğurt
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
4 -5 su bardağı un

İç malzeme:

300-400 gr kadar kıyma
2 adet kuru soğan
2-3 adet domates (1 domates yerine 1 tatlı kaşığı kadar salça kullanabilirsiniz)
4-5 adet sivri biber
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, kara biber, az kimyon, pul biber

Yapılışı:

Öncelikle süt, şeker ve mayayı karıştırıyoruz ve 5 dakika kada rmayanın kabarmasını bekliyoruz. Daha sonra içine sıvıyağ, yoğurdu ilave ediyoruz, azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu ılık bir ortamda 45 dk kadar mayalandırıyoruz.
Bu arada iç malzemesini hazırlıyoruz. Soğanları, domatesleri ve biberleri çok ince kıyıyoruz. Soğanları kesinlikle rondodan geçirmenizi önermiyorum. Çünkü acı suyu çıkıyor ve lezzetini kaybediyor. Kıymayı ben koyun kıyması kullandım. Lezzetini daha çok seviyorum. Ama dana kıyma kullanacaksanız ekstra yağ kullanmakta fayda var. Bütün malzemeyi çiğden karıştırıyoruz.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıyoruz ve unlanmış tezgahta uzun ince pide büyüklüğünde açıyoruz. Tepsiye yerleştiriyoruz ve iç malzemesini koyarak kenarlarını kapatıyoruz. Bütün pideler hazırlandıktan sonra üzerine sıvıyağ sürerek 180 -200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet bal şeker olsun :)

Süt biraz ısıtılır, maya eklenir, yoğurt, sıvıyağ, tuz, şeker ilave edilir, undan 3- 3.5 bardak eklenir ve hamur yoğurulur bir taraftan kalan un yavaş yavaş eklenir, biraz ele yapışan kıvamda bir hamur elde edilir, üzeri streç filmle kaplanır ortalama 1 saat mayalanmaya bırakılır.
Hamuru yoğurup 1 saat mayalandırdıktan sonra buzdolabında muhafaza edip ertesi gün pişirebilirsiniz.
İç malzeme tıpkı hazır yaptırılan pide içi gibi çiğden hazırlanır,malzemeler küçük küçük doğranır ve bütün malzeme birlikte yoğurulur.
İç malzeme çiğden hazırlanınca pişiyor mu diye soranlar oluyor, merak etmeyin çok güzel pişiyor hatta iç malzemeyi kavurarak yapılan pideden çok daha lezzetli ve hafif oluyor.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alınır, hafif unlayarak yuvarlanır üzerleri nemli bezle örtülür.
Tezgaha un serperek ince uzun açılır,yağlanmış tepsiye koyulur, iç malzemeyi açılan hamuru tepsiye koyduktan sonra koyun yoksa kaldırırken sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Hepsini aynı şekilde hazırlayın, ortalama iki fırın tepsisi oluyor bu malzemeden.
İç malzemeleri koyduktan sonra kenarlarını hafifçe kıvırın,kıvrılan kenarlara fırça ile hafif sıvı yağ sürün (yumurta sarısı sürmenizi önermiyorum, poaca tadında oluyor o zaman, pide özelliğini kaybediyor)
- See more at: http://chefleziz.blogspot.com.tr/2014/01/kymal-pide.html#sthash.9aeNeRps.dpuf

Süt biraz ısıtılır, maya eklenir, yoğurt, sıvıyağ, tuz, şeker ilave edilir, undan 3- 3.5 bardak eklenir ve hamur yoğurulur bir taraftan kalan un yavaş yavaş eklenir, biraz ele yapışan kıvamda bir hamur elde edilir, üzeri streç filmle kaplanır ortalama 1 saat mayalanmaya bırakılır.
Hamuru yoğurup 1 saat mayalandırdıktan sonra buzdolabında muhafaza edip ertesi gün pişirebilirsiniz.
İç malzeme tıpkı hazır yaptırılan pide içi gibi çiğden hazırlanır,malzemeler küçük küçük doğranır ve bütün malzeme birlikte yoğurulur.
İç malzeme çiğden hazırlanınca pişiyor mu diye soranlar oluyor, merak etmeyin çok güzel pişiyor hatta iç malzemeyi kavurarak yapılan pideden çok daha lezzetli ve hafif oluyor.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alınır, hafif unlayarak yuvarlanır üzerleri nemli bezle örtülür.
Tezgaha un serperek ince uzun açılır,yağlanmış tepsiye koyulur, iç malzemeyi açılan hamuru tepsiye koyduktan sonra koyun yoksa kaldırırken sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Hepsini aynı şekilde hazırlayın, ortalama iki fırın tepsisi oluyor bu malzemeden.
İç malzemeleri koyduktan sonra kenarlarını hafifçe kıvırın,kıvrılan kenarlara fırça ile hafif sıvı yağ sürün (yumurta sarısı sürmenizi önermiyorum, poaca tadında oluyor o zaman, pide özelliğini kaybediyor)
- See more at: http://chefleziz.blogspot.com.tr/2014/01/kymal-pide.html#sthash.9aeNeRps.dpuf
Süt biraz ısıtılır, maya eklenir, yoğurt, sıvıyağ, tuz, şeker ilave edilir, undan 3- 3.5 bardak eklenir ve hamur yoğurulur bir taraftan kalan un yavaş yavaş eklenir, biraz ele yapışan kıvamda bir hamur elde edilir, üzeri streç filmle kaplanır ortalama 1 saat mayalanmaya bırakılır.
Hamuru yoğurup 1 saat mayalandırdıktan sonra buzdolabında muhafaza edip ertesi gün pişirebilirsiniz.
İç malzeme tıpkı hazır yaptırılan pide içi gibi çiğden hazırlanır,malzemeler küçük küçük doğranır ve bütün malzeme birlikte yoğurulur.
İç malzeme çiğden hazırlanınca pişiyor mu diye soranlar oluyor, merak etmeyin çok güzel pişiyor hatta iç malzemeyi kavurarak yapılan pideden çok daha lezzetli ve hafif oluyor.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alınır, hafif unlayarak yuvarlanır üzerleri nemli bezle örtülür.
Tezgaha un serperek ince uzun açılır,yağlanmış tepsiye koyulur, iç malzemeyi açılan hamuru tepsiye koyduktan sonra koyun yoksa kaldırırken sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Hepsini aynı şekilde hazırlayın, ortalama iki fırın tepsisi oluyor bu malzemeden.
İç malzemeleri koyduktan sonra kenarlarını hafifçe kıvırın,kıvrılan kenarlara fırça ile hafif sıvı yağ sürün (yumurta sarısı sürmenizi önermiyorum, poaca tadında oluyor o zaman, pide özelliğini kaybediyor)
- See more at: http://chefleziz.blogspot.com.tr/2014/01/kymal-pide.html#sthash.9aeNeRps.dpuf




Hamur için gereken malzeme:
  • 1.5 su bardağı süt
  • Yarım paket instant kuru maya (10mg.paket)
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ (tercihen fındık yağı)
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4.5 – 5 su bardağı un (tam buğday unu önermiyorum, sert olur)

İç malzeme:
  • 200 gr. kuzu gerdan kıyma
  • 200 gr. dana kıyma
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet domates
  • 5-6 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı tere yağı
  • 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • (kıyma çok yağlı ise iç malzemeye yağ koymaya gerek yok)
  • Tuz,kara biber, kimyon, pul biber
- See more at: http://chefleziz.blogspot.com.tr/2014/01/kymal-pide.html#sthash.1fKZH88D.dpuf

Hamur için gereken malzeme:
  • 1.5 su bardağı süt
  • Yarım paket instant kuru maya (10mg.paket)
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ (tercihen fındık yağı)
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4.5 – 5 su bardağı un (tam buğday unu önermiyorum, sert olur)

İç malzeme:
  • 200 gr. kuzu gerdan kıyma
  • 200 gr. dana kıyma
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet domates
  • 5-6 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı tere yağı
  • 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • (kıyma çok yağlı ise iç malzemeye yağ koymaya gerek yok)
  • Tuz,kara biber, kimyon, pul biber
- See more at: http://chefleziz.blogspot.com.tr/2014/01/kymal-pide.html#sthash.1fKZH88D.dpuf
Hamur için gereken malzeme:
  • 1.5 su bardağı süt
  • Yarım paket instant kuru maya (10mg.paket)
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ (tercihen fındık yağı)
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4.5 – 5 su bardağı un (tam buğday unu önermiyorum, sert olur)

İç malzeme:
  • 200 gr. kuzu gerdan kıyma
  • 200 gr. dana kıyma
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet domates
  • 5-6 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı tere yağı
  • 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • (kıyma çok yağlı ise iç malzemeye yağ koymaya gerek yok)
  • Tuz,kara biber, kimyon, pul biber
- See more at: http://chefleziz.blogspot.com.tr/2014/01/kymal-pide.html#sthash.1fKZH88D.dpuf

Hamur için gereken malzeme:
  • 1.5 su bardağı süt
  • Yarım paket instant kuru maya (10mg.paket)
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ (tercihen fındık yağı)
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4.5 – 5 su bardağı un (tam buğday unu önermiyorum, sert olur)

İç malzeme:
  • 200 gr. kuzu gerdan kıyma
  • 200 gr. dana kıyma
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet domates
  • 5-6 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı tere yağı
  • 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • (kıyma çok yağlı ise iç malzemeye yağ koymaya gerek yok)
  • Tuz,kara biber, kimyon, pul biber
- See more at: http://chefleziz.blogspot.com.tr/2014/01/kymal-pide.html#sthash.1fKZH88D.dpuf
Hamur için gereken malzeme:
  • 1.5 su bardağı süt
  • Yarım paket instant kuru maya (10mg.paket)
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ (tercihen fındık yağı)
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4.5 – 5 su bardağı un (tam buğday unu önermiyorum, sert olur)

İç malzeme:
  • 200 gr. kuzu gerdan kıyma
  • 200 gr. dana kıyma
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet domates
  • 5-6 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı tere yağı
  • 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • (kıyma çok yağlı ise iç malzemeye yağ koymaya gerek yok)
  • Tuz,kara biber, kimyon, pul biber
- See more at: http://chefleziz.blogspot.com.tr/2014/01/kymal-pide.html#sthash.1fKZH88D.dpuf

16 Temmuz 2014 Çarşamba

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı





                                                               Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı


Açıkcası kemalpaşa tatlısını çok sevmem. Ancak üzerinde kaymak ve fıstıkla gideri vardır benim için. Ama bu tarif kemalpaşayı çok başka bi yerlere götürüyor:)

Malzemeler:

1 paket hazır kemalpaşa tatlısı

Muhallebisi için:
1 lt süt
2 kaşık un
2 kaşık nişasta
5 kaşık şeker
1 paket vanilya
1/2 paket toz krem şanti (isterseniz tamamını da kullanabilirsiniz. Tamamını kullanacaksanız şeker miktarını azaltmakta fayda var:)

Üzeri için:
Hindistan cevizi ve/veya toz fıstık

Kemalpaşa tatlısını üzerindeki tarife göre, dağılmamasına dikkat ederek pişiriyoruz. Uzun borcama döküyoruz. (Şerbeti çok fazla gelirse bir kavanozda saklayabilirsiniz). Bu sırada muhallebiyi hazırlamaya başlıyoruz. Vanilya ve krem şanti hariç tüm malzemeyi sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Ocaktan inmesine yakın vanilyayı ekliyoruz. Daha sonra ocaktan alıp ilk sıcaklığı geçince (yaklaşık 5-10 dk sonra) yarım paket toz krem şantiyi ekliyoruz ve mikserle pürüzsüz kıvama getiriyoruz. Bekleyen kemalpaşaların üzerine döküyoruz. Üzerini fıstık ve hindistan cevizi ile süsleyip servisten önce en az 2 saat dolapta bekletiyoruz.

Afiyet olsun:)

8 Haziran 2014 Pazar

Karamel Kurabiye

                                                                    Karamel Kurabiye

Tarif yine instagramdan.. Beğeniyle takip ettiğim @kupeciceği adlı kullanıcının hesabında görür görmez yapmak istedim. Karamel tadı sevenler için vazgeçilmez bir tad olabilir..

Malzemeler:

150 gr sade Bisküvi, ben Pötibör kullandım, (1 pakette 175 gr var zaten kıvamına göre hepsini de kullanabilirsiniz.)
1 çay bardağı şeker
1 kutu krema
1 çay bardağı ince kıyılmış ceviz (dilerseniz çok ince yapmayabilirsiniz)

Üzeri içim arzuya göre bitter ya da sütlü çikolata

Yapılışı:

Öncelikle bir tencereye şekerimizi alıyoruz. Karamel kıvamına gelene kadar hafif hafif karıştırarak erimesini sağlıyoruz. (Çok koyu olursa acı bir tad bırakabilir) Daha sonra sıvı kremamızı yavaşça döküyoruz. Bu aşamada şeker sertleşecektir. yavaş yavaş karıştırarak süt reçeli kıvamına gelince bir kenara alıp 5 dk soğuması için bekliyoruz. Bu arada bisküvileri ve sonrasında da cevizleri rondodan geçiriyoruz. Soğuyan karamel karışıma ekliyoruz. Bir buzdolabı poşetini kenarından kesip açıyoruz. Bir tarafına bu karışımı döküyoruz. merdane yardımıyla istediğimiz incelikte açıyoruz. Ben çok ince yapmışım mesela bir dahakine daha kalın yapıcam:) Buzdolabında bir saat beklettikten sonra benmari usulü erittiğimiz çikolata ile süslüyoruz.

Afiyet olsun:)

14 Mayıs 2014 Çarşamba

İrmikli Toplar

                                                                       İrmikli Toplar

Tarif Portakalağacı sitesinden..Hem pratik hem lezzetli..

Malzemeler:

3 su bardağı süt
7 yemek kaşığı irmik
7 yemek kaşığı toz şeker
1 poşet krem şanti
üzeri için hindistan cevizi veya çiğ badem

Yapılışı:

Tencereye sütü, irmiği ve toz şekeri alıyoruz,  muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişiriyoruz. Piştikten sonra bir kenara alıyoruz ve ara sıra karıştırarak soğutuyoruz. Ilınınca bir poşet toz krem şantiyi kaşık ile karıştırarak muhallebiye yediriyoruz. Muhallebi karışımından ceviz büyüklüğünde toplar yaparak hindistan cevizine buluyoruz. (Bu aşamada elinizi su ile ıslamak faydalı oluyor:) Topları tabağa yerleştirip üzerlerine kavrulmuş fındık koyuyoruz. Dilerseniz fındığı içine koyup üzerine albeninin mini toplarından birer adet koyabilirsiniz.

Afiyet olsun:)

12 Mayıs 2014 Pazartesi

Pankek



Malzemeler:

2 yumurta
2 çorba kaşığı şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 su bardağı süt
2-2,5 bardak un. (kıvamı ne çok sert ne çok cıvık olmalı)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Bir fiske tuz


Hamuru kek yapar gibi tüm malzemeleri sırasıyla ekleyerek hazırlıyoruz ve küçük bir kepçe dolusu önceden ısıtılmış yağsız teflon tavada pişiriyoruz. Pankekler piştikçe üst üste koyarak bir tabağa alıyoruz. Nutella, bal, reçel, mevsim meyveleri ile süsleyip servis yapıyoruz.

Afiyet olsun:)

Sufle





Hem çok pratik hem de çok nefis bir tarifim var....Yaklaşık 4 adet sufle çıkıyor bu tarifle..

SUFLE:
Malzemeler:
2 büyük yumurta (küçükse 3 tane)
2 kaşık şeker
50 gr tereyağı
2 kaşık un
80 gr lık bitter çikolata (sütlü çikolata kullanacakınız şekeri biraz azaltıp bir kaşık kadar kakao ilave edebilirsiniz)

Yapılışı:

Öncelikle fırınımızı 220 dereceye ayarlıyoruz. Daha sonra tereyağını eritip içine çikolatayı katıyoruz ve güzelce karıştırdıktan sonra 2 kaşık unu ekliyoruz.(çok tepeleme olmayacak). Başka bir kapta yumurtaları ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Eritilmiş çikolata karışımını çırptığımız şeker ve yumurta karışımına ilave edip spatula yardımıyla birbirine yediriyoruz. Yağlanmış ve unlanmış sufle kaplarına (orta büyüklükte 4 adet çıkıyor) pay ediyoruz ve 8 dakika (Süre çok önemli!) pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra 1-2 dakika bekleyip üzerine dondurma ile servis ediyoruz.

Afiyet olsun:)

7 Mayıs 2014 Çarşamba

Islak Kek






                                                                           Islak Kek
Tarif Şükran Kaymak'a ait..

Malzemeler:
4 yumurta
1 buçuk su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
Tepeleme 3 kaşık kakao
2 adet kabartma tozu
1 paket vanilya
2 veya 2 buçuk su bardağı un(akışkan fakat çok sıvı olmasın çokta katı olmasın)

Sos için Malzemeler:
1 buçuk su bardağı süt (arzuya göre süt miktarını artırıp dahada ıslak yapabilirsiniz)
2 buçuk çorba kaşığı kakao
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 Çay bardağının 3/2 si kadar toz şeker

Hazırlanışı: Yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır. Diğer sıvı malzemelerde eklenip karıştırılır. En son kuru malzemelerini ilave edip yavaşca karıştırılır.Yağlanmış 35-40 cm lik bir tepsiye boşaltılır ve 160-170 derecede yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Kek fırında pişerken sosu hazırlanır. Tüm malzemeler bir kapta şeker eriyene kadar iyice çırpılır. Kek piştikten sonra bir kürdanla delikler oluşturulur ve sosu dökülür. Servis yaparken hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun:)







Domatesli biberli poğaça

                                                              Domatesli Biberli Poğaça

Malzemeler:

2 su bardağı ılık süt
1 paket yaşmaya (ya da 1,5 yemek kaşığ kuru maya)
1 su bardağı eritilmiş tereyağı ya da margarin
2 tepeleme yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için:
Kaşar peyniri rendesi
Domates, Biber

Yapılışı:

Maya süt ve şeker ile eritilerek kabarması beklenir. Daha sonra tüm malzemeler ilave edilip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Ilık bir yerde yarım saat kadar mayalanması beklenir. (çabuk mayalanması için kabın altına bir tepsi ile sıcağa yakın ılık su konulabilir) Mayası gelince hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır ve içi hafif oyuk açılır ve tepside 10 dk. daha mayalandırılır. Üzerine kaşar peyniri rendesi, domates ve biber dilimleri konur. (Ortasının kabarmaması için bu aşamada da iyice bastırılır) Yumurta sarısı sürülüp , susam serpildikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun:)


18 Nisan 2014 Cuma

Ay Çöreği

                                                                          Ay Çöreği

Bir çok kez yaptığım ve beni hiç yanıltmayan bir tarif. Mutlaka denemelisiniz. 
Not: Azıcık zahmetli gelebilir:)

Hamuru için;

125 gr. tereyağ yada margarin
1/2 (yarım) su bardağı süt
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket instant maya (10 gr.lık paketlerden)
1 yumurta
1 tutam tuz

İç malzemesi için;

3 su bardağı kadar robotta çekilmiş kakaolu kek
1 çay bardağı (iri kırılmış) ceviz
1 çay bardağı kadar kuru üzüm
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
1/2 (yarım) su bardağı süt
1 tatlı kaşığı (tepeleme) tarçın

Yapılışı:

Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan yağ ve pudra şekerini mikser ile 1-2 dk. çırpıyoruz.. Süt, yumurta, tuz ve mayayı da ekleyip çok az daha çırpıp karışıma unu azar azar ekleyerek, yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.
Hamurdan ne kadar büyüklükte istiyorsak (ben küçük seviyorum cevizden biraz büyük parçalar halinde) bezeler oluşturuyoruz. İç malzeme için verilen tüm malzemeleri bir kaba koyun, çok hamur gibi olmaması için elinizle yoğurmayın, kaşık ile iyice karıştırın.Hamur bezesini oklava yardımı ile hafif üçgen olacak şekilde, mümkün olduğu kadar ince açıyoruz..Hamurun geniş tarafına, dolu dolu 1,5 yemek kaşığı kadar iç malzeme koyuyoruz ve sarıyoruz.Uç kısımları kendinize doğru çevirerek, ay şekli veriyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri ve altı turuncu oluncaya kadar, yaklaşık 35-40 dk. pişiriyoruz.

Afiyet olsun:))

14 Nisan 2014 Pazartesi

Magnolia Puding

                                                                       Magnolia Puding

Magnolia Puding çok güzel hafif ve kolay :)

1 lt süt
1 bardak şeker
2 kaşık un
2 kaşık nişasta
1 yumurta sarısı
1 paket krema
1 paket vanilya
1 paket cici bebe bisküvi (yoksa petibör de olur)
Çilek ya da muz (muz kullanılacaksa 2 saat içinde tüketilmesi iyi olur, çünkü kararabiliyor)

Krema ve vanilya hariç tüm malzemeyi orta ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Ocaktan alıp ilk harareti geçince içine krema ve vanilyayı ekleyip yine tel çırpıcı ya da mikser yardımı ile çırpıyoruz. (ben daha hafif olsun diye kremanın 3/4 ünü kullandım) Bu arada 1 paket cici bebe bisküviyi rondodan geçirip kuplara puding-bisküvi ve çilek olarak (istediğiniz sıralamada) pay ediyoruz. Üzerini kullandığımız meyve ile süslüyoruz.

Not: Çilek kullanılacaksa küçük doğramak yerken kolaylık sağlıyor:)

Afiyet olsun:)

Cevizli Çörek





                                                                         Cevizli Çörek




Mayalarken hamuruna bayıldığım son derece lezzetli bir çörek. Herkes yapmalı yemeli:) Tarif tumayinmutfagi.com'dan..

Malzemeler:

1 adet yumurta
125 gram margarin ya da tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
Yarım yemek kaşığı aktif kuru maya
Yarım su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
Aldığı kadar un

İçi İçin:

2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
3 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı toz tarçın

Üzeri İçin:

Pudra şekeri
Yapılışı:


Öncelikle bir kaseye ılık sütü, mayayı ve toz şekeri koyup kabarana kadar bekliyoruz.Yoğurma kabımızın içine 2 su bardağı kadar un ekleyip üzerine erittiğiniz maya karışımını, sıvı yağı, yoğurdu, yumurtayı, tuzu ve margarini ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Ele yapışmayacak bir kıvam alıncaya kadar un ekleyerek yoğuruyoruz. Yaklaşık 45 dakika kadar mayalanmaya bırakıyoruz. (Hamur iki katına çıkacak şekilde) Bu arada iç harcı için gerekli malzemeleri ayrı bir kapta birleştiriyoruz.Mayalanan hamuru hafif unladığımız tezgahta ikiye ayırıp eşit boyutlarda ve dikdörtgen olacak şekilde merdane ile açıyoruz..Bir parçanın tamamına hazırladığınız cevizli harcı yayıyoruz. Diğer parçayı üzerine kapatıp 1-2 parmak genişliğinde 10 dilim kesiyoruz. (Her bir dilim bir çörek olacak).Her dilimi burgu yapıyoruz ve kendi ekseni etrafında (gül böreği yapar gibi) sarıyoruz, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 170 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.İlk sıcaklığı geçtikten sonra pudra şekeri serpip servis yapıyoruz. Bu şekilde haşhaşlı da yapılırsa çok güzel olacağını düşünüyorum.

Afiyet olsun:)


                                Dilerseniz ceviz ve tarçın yerine cevizli ve soğanlı da yapabilirsiniz:)

 

31 Mart 2014 Pazartesi

El açması börek




Tarifi nerden aldığımı hatırlamıyorum ama el açması, yumuşacık bir börek, nefis mi nefis bir tarif. Mutlaka denemenizi öneririm..

Malzemeleri:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt (soğuk olmasın)
1 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı kuru maya ( ya da 10 gr.lık bir paket instant maya)
1 yemek kaşığı (tepeleme olmayan) tuz
2 yemek kaşığı şeker
Alabildiği kadar un

İçine istediğiniz iç malzemesi

Hazırlanışı:

Ilık süt, maya ve şekeri bir kasede karıştırıp 2 dk mayasının gelmesini bekliyoruz. Maya kabarınca sıvıyağ, yoğurt, tuz, mayalı karışımı bir yoğurma kabına alıp azar azar un ilave ediyoruz. Yumuşak bir hamur elde ediyoruz. 6 bezeye ayırıyoruz. Bezelerin mayalanmasını beklemeden birinci bezeyi un yardımıyla açabildiğimiz incelikte açıyoruz. (çok fazla un kullanılmazsa daha lezzetli olacaktır.) Açtığımız bezeyi ikiye kesip iç malzemesini koyuyoruz ve yufka gibi sarıp tepsiye istediğimiz şekilde diziyoruz. Bütün bezelere aynı işlemi uyguluyoruz. Tepside yarım saat daha mayalandırıyoruz. Üzerine sıvıyağ sürüp susam serpiştirip 180 derece  önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet bal şeker olsun:)

 



Tiramisu

                                                                             Tiramisu



Tarif karatava.com yemek sitesinden..Çok hafif ve kolay bir tatlı.. Hemen hemen bütün tarifler benziyor yalnız miktarlarını doğru tutturmak gerekiyor. Buyrun tarif:)


Malzemeler:

1 paket hazır pandispanya (sade)
3 s.b süt
6 yemek kaşığı şeker (tepeleme olmayacak)
4 yemek kaşığı un (tepeleme olmayacak)
1 yumurta sarısı
200 gr labne peyniri
1 paket vanilya

Keki ıslatmak için;


1 s.b su
1 y.k nescafe
1,5 y.k şeker

Hazırlanışı

Sütü, unu, şekeri ve yumurta sarısını bir tencereye alıp karıştırarak pişiriyoruz. Devamlı karıştırıp kaynamaya başlayınca altını kısıp 2-3 dakika daha ocakta bekletiyoruz, ocaktan indirdikten sonra biraz bekleyip labne peynirini ve vanilyayı ekleyip mikser yardımıyla 1 dk kadar çırpıyoruz.

Pandispanya kekini ıslatmak için hazırladığınız su, nescafe ve şeker karışımın yarısını kekin üzerine döküp keki ıslattıktan sonra yaptığımız muhallebinin yarısından biraz fazlasını ıslattığımız kekin üzerine yayıyoruz. Soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz. Buzdolabında yarım gün bekleyince daha güzel oluyor. Üzerinin kakaosunu servis etmeden önce bir çay süzgeci yardımıyla serpiştiriyoruz. (Geç dökülmesinin nedeni kakaonun ıslanmasını önlemek:)

Afiyet olsun:)

27 Mart 2014 Perşembe

Pastane Poğaçası

                                                         Pastane Poğaçası

Malzemeler:

2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 paket margarin (yumuşak)
Yarım su bardağı ılık süt (ya da su)
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1 paket yaş maya ( ya da 1,5 kaşık kurumaya)
5 su bardağı kadar un (un azar azar ilave edilecek)

İçine:
Kaşar peyniri

Bütün malzeme derin bir kaba alınarak yoğrulur, yumuşak bir hamur elde edilir. Üstü kapatılarak mayası gelene kadar bekletilir. (Yaklaşık 1 saat) Mayası geldiğinde çok az daha yoğrulur ve eşit parçalara ayrılarak beze yapılır. İçine kaşar peyniri rendesi konularak tekrar kapatılır ve yuvarlak (azıcık yayvan) şekil verilir. Üzerine, içine bir damla zeytinyağı karıştırılmış yumurta sarısı sürülür. Çatalla karşılıklı iki tarafından çizilir.15 dk kadar daha bekletilir. 180 derece önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun:)


26 Mart 2014 Çarşamba

Zebra Kek


Zebra Kek 



Tarifini nerden aldığımı hatırlamıyorum ama uzun zamandır yaptığım için kendime göre uyarladım.Kendisi benim en sevdiğim kek:)

Malzemeler:

3 yumurta 
4 kahve fincanı şeker (daha şekerli bir tat isteniyorsa 5 kahve fincanı kullanılabilir)
3 kahve fincanı sıvıyağ
1 şişe maden suıyu
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya
7-8 kahve fincanı un (önce 7 fincanı kullanılır, cıvık olursa eklenebilir)
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı kakao

Yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar çırpılır. Daha sonra sırasıyla sıvıyağ ve maden suyu eklenip biraz daha çırpılır. Unun 7 kahve fincanı, vanilya, kabartma tozu eklenir. Akışkan bir hamur elde edilir. Hamur ikiye bölünür. Yarısına kakao karıştırılır. (Kalan beyaz hamurun kıvamı cıvık olursa ona da 1-2 kaşık kadar un eklenebilir) Yuvarlak bir kalıbın ortasına önce beyaz hamurdan 1 kepçe daha sonra onun ortasına da kakaolu hamur dökülür.İşlem iki kek hamuru da bitene kadar tekrarlanır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dk kadar pişirilir. (Yarım saat sonrasında kürdan testiyle bakılır. Kürdan kuru çıkarsa pişmiş demektir. 

Afiyet olsun:)


Kaşarlı Poğaça

                                                          Pastane Simidi Hamuruyla Kaşarlı Poğaça

Aslında bu malzemelerle çok hafif güzel bir pastane simidi elde ediliyor. Ama ben içine kaşar koyulmuş ve poğaça haline getirilmiş şeklini daha çok seviyorum. Tarifin orjinali birseninmutfagı.com'da..

Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket yaşmaya
2 yemek kaşığı şeker
Tuz (Tepeleme olmayan bir yemek kaşığı)
Aldığı kadar un

İçi ve üstü için:

Kaşar peyniri rendesi
1,5 çorba kaşığı pekmez
Yarım su bardağı su
Üzeri için susam


Hamur yoğurma kabına su,süt ve yağı koyup içine mayayı,tuzu ve şekeri ekliyoruz. Mayanın erimesini sağlayıp, azar azar un ilave ediyoruz. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz..Ağzını kapatıp 1 saat dinlendiriyoruz.1 saat sonunda mayalanan hamurdan iri bir yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlıyoruz, içine kaşar peyniri rendesi koyup tekrar kapatıp oval bir şekil veriyoruz. Bir kasede pekmezi ve suyu koyup karıştırıp, poğaçaların üst kısmını önce pekmezli suya sonra susama buluyoruz..Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize dizip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.

Afiyet olsun:)



25 Mart 2014 Salı

Minik Tuzlular



Minicik ama bir o kadar lezzetli bir kurabiye. Ağzı kapalı bir kapta tazeliğini uzun süre muhafaza ediyor. Ama zaten uzun süre muhafaza etmeye kalmadan bitiyor:) Tarifi yemekzevki sitesinden almıştım ama ölçülerde damak tadımıza göre değişiklikler yaptım.


Malzemeler:

150 gr. tereyağı ya da margarin
1 su bardağı sıvıyağ
2 silme yemek kaşığı çörek otu
1 yumurta (beyazı içine, sarısı üzerine)
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

YAPILIŞI

Margarin, sıvıyağ yumurta beyazı ve çörekotu hariç diğer malzemeler yoğrulur. ne çok sert ne çok yumuşak bir hamur elde etmek lazım. Hamur daha toparlanmadan çörekotu ilave edilir. (Baştan koyulursa buruk bi tat veriyor) Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlak şekil verilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür.  180 derecede üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun:)





Çikolata kaseleri

                                                              Çikolata Kaseleri

Aslında çok basit ama görsel olarak bir o kadar ilgi çekici bir tarif. Misafirlerinizin ilgisini çok çekeceğinden eminim. Tarifi @sumeyyeomer'in instagram hesabından almıştım. Gelelim tarife;

Malzemeleri:

2 adet 80 gr'lık sade sütlü ya da bitter çikolata (tercihinize göre)
1 paket  (Dr Oetker) cremole (çilekli, vanilyalı ya da çikolatalı çeşitleri var. Bence en güzeli çileklisi:) Burdan bakabilirsiniz.
Üzerine istediğiniz bir meyve (Bence en çok nar yakışıyor.)

Yapılışı:

Çikolataları ocakta benmari usulü eriyoruz. (en önemli püf noktası içine bir damla bile su kaçırmamaya dikkat etmek gerekiyor bir de ocağın altı çok yüksek ısıda yanmamalı, çok ısınınca çikolatanın kıvamı bozulabilir.) Daha sonra soğutmadan silikon küçük kek kalıplarına birkaç kaşık döküyoruz, yavaş yavaş döndürerek her tarafına çikolatanın değmesini sağlıyoruz.ters çevirip fazlasını akıtıyoruz. Ne çok ince ne de çok kalın bir tabaka olmalı. İnce olursa kırılır, kalın olursa güzel olmaz. İşlem bittiğinde kalıpları 5 dk kadar buzlukta bekletiyoruz ve yavaş yavaş kenarlarını açtırarak kalıptan çıkartıyoruz. (Elde fazla tutulursa elin sıcaklığı ile çikolatalar eriyebilir.)

Kalıptan çıkarılan çikolata kaselerinin içine tarifine göre hazırladığımız crem oleyi paylaştırıyoruz ve istediğimiz şekilde meyvelerle süslüyoruz.

Afiyet olsun:)


24 Mart 2014 Pazartesi

Kaytaz Böreği

                                                                 Kaytaz Böreği

Hatay yöresine ait lezzetli mi lezzetli bir börek. Mutlaka denemelisiniz..

Malzemeler:

-1 paket yaş maya
-1 çay bardağı ılık su
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1 su bardağı süt
-Yarım çay bardağı sıvı yağ
-1 tatlı kaşığı tuz
-Alabildiği kadar un


İç malzemesi:


- 200-250 gr kıyma
-1 adet kuru soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
-Yeteri kadar maydanoz
-Tuz, karabiber, pul biber

Yağlamak için:
- Sıvıyağ


    Önce hamuru hazırlamak için bir kaba maya, ılık su ve toz şekeri aktarıp şeker ve maya eriyene kadar karıştırılır. İçine süt, sıvı yağ ve tuzu ilave ettikten sonra içine azar azar un ilave edilip yoğrulur.Ne çok sert ne de yumuşak bir hamur elde edilir.Hamur hazırlandıktan sonra üstü kapatılır ve yaklaşık 30 dk dinlendirilir.
    Böreğin içini hazırlamak için öncelikle soğan ince ince doğranır, salçası ilave edilir biraz daha kavrulduktan sonra kıyması ilave edilir. Hafif kavrulur. Baharatı ve maydanozu eklenip altı kapatılır.
   Hamur kabardıktan sonra tek parça halinde ya da ikiye bölüp (daha kolay açılması için) oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açılır. Üzerine 2-3 kaşık kadar sıvıyağ gezdirilir, rulo haline getirilir, iki parmak eninde kesilir. Elde edilen küçük parçalar elle veya merdane yardımıyla çok ince olmayacak şekilde düzleştirilir ve resimde görüldüğü gibi yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Üzerine kıymalı harçtan 1-2 kaşık koyulur ve biraz bastırılır. (hamur kendini toplayabileceği için tepsiyi en son dizdikten sonra tekrar bastırmakta fayda var.) Daha önceden 180 derecede ısıtılan fırına sürülür ve 20 - 25 dk kızarana kadar pişirilir.

 Afiyet olsun:)



21 Mart 2014 Cuma

Lokumlu Kurabiye

                                                           Lokumlu Kurabiye



Tarifin orjinali karatava.com adresinden. Yalnız orjinalinde şeker yok, pudingin şekeri ve üzerinin pudra şekeri yeterli olur deniyor. Ne var ki bana biraz şekersiz geldi o yüzden şeker ekledim..Tarifin orjinali karatava.com yemek bloğundan..

Malzemeler:
1 paket kakaolu (ya da kakaolu fındıklı)puding
100 gr oda ısısında margarin
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un
Kuş lokumu

Yapılışı:

Lokum hariç diğer malzemeler yoğrularak yumuşak bir kurabiye hamuru elde edilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, açılır, içerisine 3-4 tane kuş lokumu yerleştirilerek tekrar kapatılıp yuvarlanır,Yağlı tepsiye dizilip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir,Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir...

Afiyet olsun:)




Kandil Simidi

                                                         Kandil Simidi

Malzemeler:


200 gr. margarin (oda sıcaklığında)
2 adet yumurta (sarısı hamura, beyazı dışına)
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı kadar un
Susam (arzuya göre çörek otu)

Yapılışı:

 Öncelikle 3 su bardağı unu genişce bir kaba alıp ortasını havuz gibi açıyoruz, açtığımız çukurun içine margarini, yumurta sarılarını ve geri kalan tüm malzemeyi ekleyerek ele yapışmayan bir kıvama gelinceye kadar (gerekirse un ekleyerek) yoğuruyoruz.Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp tezgah üzerinde yuvarlayarak parmak genişliğinde rulolar oluşturup bunları birleştiriyoruz.

Hazırladığınız simitleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Yumurta aklarını bir kapta çırpıyoruz ve simitleri önce yumurta akına sonra susama batırıyoruz.180 derece önceden ısıtılmış fırında simitlerin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun:)