Hatay yöresine ait lezzetli mi lezzetli bir börek. Mutlaka denemelisiniz..
Malzemeler:
-1 paket yaş maya
-1 çay bardağı ılık su
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1 su bardağı süt
-Yarım çay bardağı sıvı yağ
-1 tatlı kaşığı tuz
-Alabildiği kadar un
İç malzemesi:
- 200-250 gr kıyma
-1 adet kuru soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
-Yeteri kadar maydanoz
-Tuz, karabiber, pul biber
Yağlamak için:
- Sıvıyağ
Önce hamuru hazırlamak için bir kaba maya, ılık su ve toz şekeri aktarıp şeker ve maya eriyene kadar karıştırılır. İçine süt, sıvı yağ ve tuzu ilave ettikten sonra içine azar azar un ilave edilip yoğrulur.Ne çok sert ne de yumuşak bir hamur elde edilir.Hamur hazırlandıktan sonra üstü kapatılır ve yaklaşık 30 dk dinlendirilir.
Böreğin içini hazırlamak için öncelikle soğan ince ince doğranır, salçası ilave edilir biraz daha kavrulduktan sonra kıyması ilave edilir. Hafif kavrulur. Baharatı ve maydanozu eklenip altı kapatılır.
Hamur kabardıktan sonra tek parça halinde ya da ikiye bölüp (daha kolay açılması için) oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açılır. Üzerine 2-3 kaşık kadar sıvıyağ gezdirilir, rulo haline getirilir, iki parmak eninde kesilir. Elde edilen küçük parçalar elle veya merdane yardımıyla çok ince olmayacak şekilde düzleştirilir ve resimde görüldüğü gibi yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Üzerine kıymalı harçtan 1-2 kaşık koyulur ve biraz bastırılır. (hamur kendini toplayabileceği için tepsiyi en son dizdikten sonra tekrar bastırmakta fayda var.) Daha önceden 180 derecede ısıtılan fırına sürülür ve 20 - 25 dk kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder