Cevizli Çörek
Mayalarken hamuruna bayıldığım son derece lezzetli bir çörek. Herkes yapmalı yemeli:) Tarif tumayinmutfagi.com'dan..
Malzemeler:
1 adet yumurta
125 gram margarin ya da tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
Yarım yemek kaşığı aktif kuru maya
Yarım su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
Aldığı kadar un
İçi İçin:
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
3 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı toz tarçın
Üzeri İçin:
Pudra şekeri
Yapılışı:
Öncelikle bir kaseye ılık sütü, mayayı ve toz şekeri koyup kabarana kadar bekliyoruz.Yoğurma kabımızın içine 2 su bardağı kadar un ekleyip üzerine erittiğiniz maya karışımını, sıvı yağı, yoğurdu, yumurtayı, tuzu ve margarini ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Ele yapışmayacak bir kıvam alıncaya kadar un ekleyerek yoğuruyoruz. Yaklaşık 45 dakika kadar mayalanmaya bırakıyoruz. (Hamur iki katına çıkacak şekilde) Bu arada iç harcı için gerekli malzemeleri ayrı bir kapta birleştiriyoruz.Mayalanan hamuru hafif unladığımız tezgahta ikiye ayırıp eşit boyutlarda ve dikdörtgen olacak şekilde merdane ile açıyoruz..Bir parçanın tamamına hazırladığınız cevizli harcı yayıyoruz. Diğer parçayı üzerine kapatıp 1-2 parmak genişliğinde 10 dilim kesiyoruz. (Her bir dilim bir çörek olacak).Her dilimi burgu yapıyoruz ve kendi ekseni etrafında (gül böreği yapar gibi) sarıyoruz, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 170 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.İlk sıcaklığı geçtikten sonra pudra şekeri serpip servis yapıyoruz. Bu şekilde haşhaşlı da yapılırsa çok güzel olacağını düşünüyorum.
Egelilodos'un elinden tatmış biri olarak çok lezzetli bir çörek ve çok güzel bir görüntü!
YanıtlaSilYavrum ya ne tatlısın. Yorumunu ancak gördüm:)
YanıtlaSil